Projecten > Zaailand Leeuwarden


Fonteinen en LED stroken ‘Het Zaailand’ te Leeuwarden


Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
Ontwerp: Hosper Landschapsarchitectuur en Stedebouw
Oplevering: september 2012
Technische ontwikkeling en realisatie: Rots maatwerk
Leverantiematerialen en technieken: Rots maatwerk
Onderhoud: Rots maatwerk

In opdracht van de gemeente Leeuwarden hebben wij op het stadshart van Leeuwarden, Zaailand, een fontein en LED-verlichting gerealiseerd. De fontein bestaat uit 4 stroken met in totaal 60 spuiters. Alle voorzien van LED-spots die we in elke mogelijke kleur kunnen instellen. Elke strook heeft een eigen pomp waardoor de stroken speels in hoogte verschillen. Omdat Zaailand een evenemententerrein is, moeten de fonteinen af en toe worden uitgeschakeld. Dankzij de Aquashowmanager, een centrale computer die de fontein aanstuurt, kunnen wij dit op afstand doen.

Wekelijkse markt
Zaailand is elke vrijdag het terrein voor Leeuwardense markt. De kramen en vrachtwagens kunnen het fonteinwater sterk vervuilen. Om dit te voorkomen hebben wij een systeem ontwikkeld dat het water tijdens de markt afsluit van het maaiveld. Voordat het normale fonteinprogramma weer verder gaat, wordt het hele systeem doorgespoeld. De waterkwaliteit blijft verder op niveau door een uitgebreid waterbeheersysteem. Dit systeem bestaat onder andere uit een zandfilter, wateronthardingsmodule en temperatuurbeveiliging.

Natuursteen, rvs en LED-verlichting
Zaailand is helemaal verhard met natuursteen. Om de fontein mooi te laten integreren in het plein, hebben we ze met speciale natuurstenen platen afgedekt. Het materiaal voor deze afdekplaten is afkomstig van onze vaste steenleveranciers. De fonteinspuiters worden aangelicht door individuele LED-spots en zijn voorzien van rvs spuitpotten. Die spuitpotten zorgen ervoor dat de spuiters toegankelijk zijn voor onderhoud.

Ondergrondse combikelder
Ons gehele systeem is ondergebracht in een ondergrondse combikelder met een bufferruimte en een technische ruimte. De buffer bevat de pompen die het water van de fontein rondsturen. In de technische ruimte bevinden zich de aansturingstechniek, LED-aansturing voor het plein, Aquashowmanager en de waterbeheersing. Alles is overzichtelijk gemonteerd in de ruimte, waardoor we efficiënt onderhoud kunnen plegen. We hebben de combikelder ’s nachts geplaatst om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te voorkomen. Om betonrot in de toekomst te voorkomen heeft de put  100% waterdichte wanden en zijn alle benodigde doorvoeren ingestort in het beton.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl