Projecten > Markering Romeins castellum Domplein Utrecht


Markering Romeins Castellum – Domplein Utrecht


Opdrachtgever: Stichting Domplein 2013 & Gemeente Utrecht
Ontwerp: OKRA landschapsarchitecten
Oplevering:
2010
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding:
Rots Maatwerk
Leverantie materialen en technieken: Rots Maatwerk
Onderhoud: Rots Maatwerk

Het Utrechtse Domplein heeft een rijke geschiedenis met onder andere invloeden van de oude Romeinen. Stichting Domplein 2013 ging op zoek naar een bedrijf dat deze geschiedenis kon terugbrengen en schreef een internationale prijsvraag uit. Opdracht: laat het Domplein uitgroeien tot een forum voor kunst, cultuur en debat. Alles binnen de fundamenten van het oorspronkelijke ‘Castellum’: de Romeinse legerplaats voor hulptroepen. Winnaar OKRA landschapsarchitecten schakelde ons in voor de 120 meter lange markering van de castellummuur.

Markering van de castellummuur
Wij kregen de opdracht om de markering van de castellummuur te ontwikkelen, te produceren, aan te leggen en te onderhouden. In nauwe samenwerking met OKRA ontwikkelden we een combinatie van mist, LED, laser natuursteen en cortenstaal. De markering bevat gravures van steden, rivieren en zeeën uit de Romeinse tijd. In de markering komt mist uit de grond naar boven, aangeschenen door LED-verlichting die in elke denkbare kleur is in te stellen. Om alle tracés te bereiken hebben wij in totaal 11 kilometer kabels en leidingen over het Domplein aangelegd. Alle voedingen en sturingen bevinden zich in een ondergrondse put. Alles is te regelen via een interactief aansturingsysteem.

Proefmodellen
Dit project is turn-key aangenomen: wij hebben alles van A tot Z geregeld. Na het vaststellen van het beeld is de technische constructie doorgerekend. Vervolgens hebben we verschillende proefmodellen opgebouwd om materialen en constructies te testen op beeld en belasting. Het definitieve proefmodel is geplaatst in de entree van Eneco Utrecht. Omdat hier vele zware vrachtwagens rijden, konden we de constructie goed in de praktijk testen. Toen bleek dat het model bestand was tegen het grote gewicht, zijn we overgegaan tot ontwikkeling van het eindproduct.

Mist
De mist maken we met behandeld leidingwater. Water wordt met hoge druk door vernevelaars geperst waardoor de mist ontstaat. Gekleurde powerLEDs verlichten deze nevel, waardoor de mist ook ’s avonds een bijzondere uitstraling heeft. Wij hechten veel waarde aan goede waterkwaliteit bij onze fonteinprojecten. Ons waterbeheersysteem regelt dat het water zowel in de kelder als buiten in de markering altijd schoon is. Goed beheer is daarbij erg belangrijk. Daarom verzorgen wij het onderhoud voor de hele markering.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl