Projecten > Dakpark Rotterdam


Fonteinen en watertrap Dakpark Rotterdam


Case: Fonteinen en watertrap Dakpark Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, dienst stadswerken
Ontwerp: Sant en Co & gemeente Rotterdam
Oplevering: 2013
Technische ontwikkeling en realisatie: Rots maatwerk
Leverantie materialen: Rots maatwerk
Onderhoud: Rots maatwerk
Onderhoud waterkunstwerk: Rots maatwerk onderhoud bv

Dakpark Rotterdam is het grootste dakpark in Europa. Het is 1.200 meter lang, 85 meter breed en grotendeels op 9 meter hoogte gebouwd boven op een winkelboulevard. Gemeente Rotterdam schakelde ons in om een natuurstenen waterplateau en een natuurstenen watertrap te realiseren. Het is een groot, omvangrijk project waarin per uur maximaal 220 kubieke meter water wordt gecirculeerd. Naast de technische ontwikkeling en de aanleg hebben wij alle benodigde materialen verzorgd. Zo kwam de natuursteen van onze vaste steehouwer in China.

Waterplateau
De gemeente vroeg ons om zowel het waterplateau als de natuurstenen watertrap te realiseren. Wij hebben ervoor gezorgd dat deze twee elementen een harmonieus geheel vormen. Het waterplateau is 40 bij 10 meter groot en heeft 63 spuiters in rvs fonteinpotten. Omdat de fonteinen kriskras door elkaar spuiten, is het plateau een echte speelplaats voor kinderen geworden. De spuiters worden gevoed door 5 dynamisch aangestuurde systeempompen. Met een proefmodel hebben we onderzocht hoe we de spuiters het beste konden richten, zodat een mooie boog van water zou ontstaan. Pas toen dat naar wens was, zijn we overgegaan tot het definitieve product.

Natuurstenen watertrap
De natuurstenen watertrap overbrugt een hoogte van 12 meter en zorgt voor een natuurbeleving midden in de stad. Het water loopt beneden onder het voetgangerspad door en komt boven aan de trap weer naar boven. Van hieruit valt het water over twee trappen maar liefst 12 meter naar beneden. De maatwerk natuurstenen banden zijn voorzien van ‘maantjes’ om waterrimpeling te creëren. Dit geeft een bijzonder effect. We hebben cortenstalen roosters gebruikt die speciaal voor dit project zijn ontworpen en met een lasersnijder op maat zijn gemaakt. Door dit project turn-key aan te nemen, zijn we bij alle stappen betrokken geweest. Wij waren daardoor het enige aanspreekpunt voor onze opdrachtgever.

Technische ruimte
Onder de grote watertrap hebben we een ondergrondse technische ruimte gerealiseerd. Twee buffers slaan het systeemwater op in een waterdichte ruimte, toegankelijk via een speciale waterdichte deur. In deze ruimte wordt het vuil van het systeemwater gescheiden en afgevoerd. Het water wordt vervolgens doorgepompt naar de bufferruimten. Op de buffers is een grote waterbeheerinstallatie aangesloten, die ervoor zorgt dat het water van goede kwaliteit blijft. Om dit systeem en het hele project in goede conditie te houden, verzorgen wij zelf het onderhoud.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl