Projecten > Waterstrip Amersfoort


Waterstrip Amersfoort


Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort - Heijmans
Ontwerp: OKRA landschapsarchitecten
Oplevering:
2009
Technische ontwikkeling en realisatie:
Rots Maatwerk
Leverantie materialen: Rots Maatwerk

In het Caspar van Wittelplantoen Amersfoort heeft OKRA landschapsarchitecten, tussen de nieuwgebouwde huizen, een 125 meter lange waterstrip ontworpen. Het hoogteverschil in deze strip werd zichtbaar gemaakt door het toepassen van een drietal watervallen, toch een bijzonderheid in het vlakke Nederland. De strip is opgebouwd uit maatwerk betonnen bakken welke continue verlopen en torderen. De watervallen worden gecreëerd door rvs waterstroomelementen welke gemonteerd zijn op het betonwerk. De strip wordt gevoed door grondwater middels een uniek uitwisselingssysteem welke onder maaiveld is weggewerkt. Hierdoor is geen waterbeheersing nodig.

CorTenstalen brugdelen
Om de waterstrip over te kunnen steken zijn er een aantal oversteekplaatsen gemaakt middels betonnen stapstenen en CorTenstalen brugdelen. Deze brugdelen zijn voorzien van een bijzondere gravure welke tevens als antislip dienst doet. De betonnen stapstenen zijn, net zoals de betonnen randen, geveegd afgewerkt om hierdoor meer stroefheid te verkrijgen. De coating heeft een korrel in de toplaag.

Maatwerk watervalelementen
Om het water mooi ‘los’ te krijgen van het betonwerk zijn op alle watervallen rvs uitstroomelementen geplaatst. Deze elementen zorgen ervoor dat het water niet blijft ‘plakken’ op de ondergrond waardoor er geen waterval ontstaat. Daarnaast zijn de rvs elementen stelbaar om zodoende de waterval mooi uit te kunnen richten. De elementen zijn uit een stuk gemaakt, de langste is 6,5 meter lang.

Maatwerk beton
De 125meter lange strip bestaat geheel uit beton. Alles is ter plaatste gestort, waardoor alle bekistingen en wapeningen ter plaatse aangebracht zijn. Dit is een bewerkelijke opgave. Tijdens de voltooiing van elke fase is het werk gecontroleerd door onze constructeur en in

Watertechniek
De watertechniek is in twee kelders gesitueerd. Middels een uitwisselingssysteem is het mogelijk om dit project te draaien op grondwater. Hierdoor is een grote zuiveringsinstallatie niet nodig. Dit kan lang niet op alle locaties in Nederland plaatsvinden, het is sterk afhankelijk van de grondwaterkwaliteit. De sturing zorgt voor een gecontroleerde wijze van in- en uitlaat van het systeemwater. diverse verslagen vastgelegd. Oppervlakte van de betonranden welke niet gecoat zijn, zijn gebezemd afgewerkt.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl