Projecten > Apeldoorn CS plein


Natuurstenen watertafel Apeldoorn CS plein


Opdrachtgever: Bam regio Oost, Heijmans Vastgoed en gemeente Apeldoorn
Ontwerp: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
Oplevering: 2006
Technische ontwikkeling en realisatie: Rots maatwerk
Leverantie materialen en technieken: Rots maatwerk

In 2006 hebben wij in opdracht van bouwcombinatie BAM/Heijmans Vastgoed een watertafel ontwikkeld op het Stationsplein van Apeldoorn. Ontwerper van de watertafel en het stationsplein is Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het nieuwe stationsplein vormt de entree tot de stad en toont Apeldoorn als moderne stad aan de Veluwe. De watertafel is ingepast in een basispatroon van craquelures, waarbij de bestratingsrichting steeds verspringt. De craquelures komen terug in de indeling van de natuurstenen dekplaten bovenop de fontein.

Decoratieve rimpels
De watertafel heeft een afmeting van 14 bij 6 meter. Omdat het plein afloopt maar het bovenvlak van de watertafel waterpas moet liggen, is de tafel aan de linkerzijde 20 cm en aan de rechterzijde 50 cm hoog. 65 spuitertjes creëren een kleine bol van enkele centimeters water. Hierdoor ontstaat een waterfilm boven op de fontein waarin de omgeving weerspiegelt. De beweging die door de spuitertjes wordt gecreëerd zorgt decoratieve rimpels op de spiegel.

Peking Grey graniet
We hebben voor dit project gebruikgemaakt van de Peking Grey graniet, met een gevlamde oppervlakteafwerking. Hierdoor blijft het graniet stroef, ook onder natte omstandigheden. De natuurstenen platen wegen 150 kg per stuk en worden met een vacuüm geplaatst. Om één geheel te vormen, hebben we deze natuursteensoort ook voor het zitmeubilair gebruikt.

Betonnen kelder
De basis van de fontein is een betonnen kelder die via een mangat toegankelijk is. Hierdoor kan men altijd bij het leidingwerk voor onderhoud. De zijkanten van de betonnen bak zijn weggewerkt door massieve natuurstenen banden van 2,5 meter lang en 50 cm hoog. De naden tussen de banden lopen over in de naden tussen de natuurstenen dekplaten op de kelder.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl