Projecten > Da Vinci plein Den Bosch


Natuurstenen watertafel Den Bosch, “Da Vinci plein”


Opdrachtgever: BrabantWonen en gemeente 's-Hertogenbosch
Ontwerp:Gemeente Den Bosch, William Jans
Oplevering: 2011
Technische ontwikkeling en realisatie: Rots maatwerk
Leverantie materialen en technieken: Rots maatwerk
Onderhoud: Rots maatwerk

In het kader van haar 100-jarige bestaan schonk woningbouwcorporatie BrabantWonen in 2011 diverse ontmoetingsplaatsen aan de steden Oss en 's-Hertogenbosch. BrabantWonen schakelde ons in om onder andere aan de slag te gaan met het Leonardo Da Vinciplein in 's-Hertogenbosch. De opdracht luidde: creëer een plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Zo realiseerden wij een natuurstenen watertafel met grote natuurstenen vissen bovenop een parkeerdek. Hierbij hebben we veel aandacht besteed aan lichtgewicht materialen.

Natuurstenen vissen
Het bijzondere ontwerp is gemaakt door William Jans van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De watertafel is geheel uit natuursteen vervaardigd en bestaat uit een aflopend vlak waarover water stroomt. Het hoge deel van de watertafel nodigt uit om te zitten. Voor het watervlak hebben we visschubben in het natuursteen gemaakt, waar het water overheen stroomt. 10 grote natuurstenen vissen zwemmen hier tussenin. De watertafel bevat 10 lineaire spuiters die in boogvorm over de tafel spuiten. Elke spuiter individueel aanstuurbaar. Ook ’s avonds zijn de fonteinen goed te zien, omdat elke spuiter wordt aangelicht door kleine powerLEDs die men kan instellen in alle kleuren.

Gewichtbesparend
Het gewicht van dit project vormde een uitdaging, omdat de watertafel op een parkeerdek moest komen. Om gewicht te besparen kozen we voor een ondergrond van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Daaroverheen kwam speciale waterdoorlatende stelmortel, voorzien van verschillende hechtbevorderende voorzieningen. Vanwege de beperkte werkdiepte transporteren we 110 m3 water per uur via 40 PE-leidingen tussen de bufferruimte en het waterkunstwerk. Deze leidingen worden stuk voor stuk getest en op druk gezet voor een bepaalde periode.

Proefmodel
De watertafel in ’s-Hertogenbosch is een turn-keyproject. Wij hebben alle fasen van dit project zelf uitgevoerd. Zo hebben we eerst een proefmodel gebouwd. Hiermee kunnen we van tevoren alle effecten en technieken uitproberen en samen met opdrachtgever en architect beoordelen. In dit  proefmodel hebben we bijvoorbeeld de visschubben gefreesd om het effect daarvan te beoordelen. Voor de spuiters en wateropbrengelementen maakten we zelfs diverse proefopstellingen, zodat we uiteindelijk gezamenlijk de best werkende optie konden kiezen. Nu alles klaar is, verzorgen we het onderhoud van de watertafel om het project in optimale conditie te houden.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl