Projecten > Kunstwerk Huys Hengelo


Kunstwerk Huys Hengelo


Opdrachtgever: Beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten
Ontwerp: Beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten
Oplevering:
2012
Technische ontwikkeling en realisatie:
Rots Maatwerk
Leverantie materialen: Rots Maatwerk

Jeroen Hoogstraten heeft in opdracht van de gemeente Hengelo het kunstproject ‘Huys Hengelo’ ontworpen. In zijn opdracht hebben wij zijn idee gerealiseerd. Op exact deze locatie in Hengelo zijn de fundamenten gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Het Huys Hengelo heeft een zeer belangrijke rol in de historie van de stad gespeeld en om deze reden heeft de gemeente besloten deze fundamenten ‘beleefbaar’ te maken middels een kunstproject. Jeroen Hoogstraten heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen en mocht het plan ontwikkelen. Hierbij hebben wij een actieve rol gespeeld.

Concept hierbij is dat bovenop de originele fundamenten een eiland is gecreëerd in het midden van een waterpartij. Op dit eiland zijn de contouren van het voormalige Huys in een natuurstenen reliëf aangebracht. Hier wordt een aantal keren per dag water opgepompt zodat alles onder water verdwijnt, dit duurt ongeveer twee uur.
Als het water op het hoogste niveau is gekomen gaat er vanzelf een klep open en loopt het eiland binnen een half uur weer helemaal leeg waarbij eerst de buitenmuren dan de binnenmuren en uiteindelijk ook een mogelijke invulling van de kamers zichtbaar wordt. Dit mechanisme is door Jeroen uitgedacht en door Rots maatwerk uitgewerkt en geproduceerd. Principe hierbij is dat de waterdruk zelf ervoor zorgt dat de rvs bak uit zichzelf, zonder sturing, open gaat. 
Het natuursteen is door onze steenhouwer in China geproduceerd en door ons ter plaatse ook gecontroleerd op maatvastheid en kwaliteit.

In een ondergrondse put is de systeempomp geplaatst welke water aanzuigd uit de waterpartij. Sturing is naast de put geplaatst in een schakelkast.
Rots maatwerk heeft ook zorggedragen voor de gehele aanleg van het kunstwerk. Grondwerk, plaatsen put, plaatsen natuursteen en montage watertechniek. Hierdoor heeft u één aanspreekpunt voor uw gehele project. Het eiland is middels pantons bereikbaar gemaakt voor materieel en aanvoer natuursteen.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

Delen

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl