Projecten > Mistmarkering Klokkenmuseum Utrecht


Mistmarkering Klokkenmuseum Utrecht


Opdrachtgever: Stichting Domplein 2013 & Klokkenmuseum Utrecht
Ontwerp: OKRA landschapsarchitecten
Oplevering:
2009
Technische ontwikkeling en realisatie:
Rots Maatwerk
Leverantie materialen: Rots Maatwerk

In het kader van het project “Markering Castellum Domplein” heeft de stichting Domplein 2013 ons een bijzondere opgave geven. De reeds gerealiseerde markering in de buitenruimte van het Domplein in het Klokkenatelier van het Klokkenmuseum doorzetten. In het klokkenatelier worden zeer bijzondere klokwerken van over de gehele wereld met veel geduld gerestaureerd, hoe daar in die kwetsbare omgeving een fontein realiseren? Wij hebben een geheel andere techniek van verneveling uitgewerkt welke veel regelbaarder is dan de verneveling van buitendeel. Hierdoor is de verneveling controleerbaar geworden en kan het zelfs in dergelijke kwetsbare omgeving toegepast worden. 

Gestuurde nevel
De kwetsbare omgeving van het Klokkenatelier vroeg om een gecontroleerde wijze van waterverneveling. Middels stuurbare nevelunits kan de hoeveelheid nevelopbrengst gestuurd worden en daarmee reageren op de omgeving. Deze techniek werd deels onder de trap van het atelier en deels in de markering zelf weggewerkt. Dergelijke kwetsbare apparatuur dient te opereren in zeer schoon water. Hiertoe wordt het water behandeld door diverse systemen om zodoende die hoge kwaliteitseis te kunnen bereiken. De nevel wordt aangelicht door RGB ledverlichting welke is geintergreerd in de markering. Deze ledverlichting kan alle kleuren mengen, waardoor zeer veel effecten mogelijk zijn. Het cortenstaal is behandeld met een speciale coating om verkleuring van de eiken vloer te voorkomen.   

Sturing
De sturing van dit project is gerealiseerd door de Aquashowmanager. Deze stuurt de nevel en haar intensiteit, de waterbeheersing en de LEDverlichting aan. Hij is benaderbaar via het internet en via een bedieningspaneel in het atelier zelf. Hierdoor blijft het systeem flexibel en is meervoudig inzetbaar. 

Limes kaart
Uit de CorTenstalen panelen is een deel van de Limeskaart van de Romeinen gefreesd. De oreintatie van de kaart is zodanig opgesteld dat de Domtoren de plaats van Rome inneemt. Ten opzichte van dit orientatiepunt is bepaald welk deel van de Limeskaart op welk deel van de markering moet worden afgebeeld. Rivieren, Castella, bergen en zeeen zijn abstract weergegeven op alle platen van de markering.

Meer weten over dit project en onze mogelijkheden voor u? Bel ons: 0575-566 565.

 

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Menu

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl